fredag den 13. november 2015

Selvsalg af hus og boligadvokatens rolle



Selvsalg og boligadvokat hjælp
I ”gamle dage” havde man som boligsælger altid en ejendomsmægler, som i princippet klarede de fleste opgaver fundet med et boligsalg. Ejendomsmægleren ville tage sig af salgsopstilling, tilstandsrapport, fremvisning, købsaftale og lignende. Som sælger skulle man følge med og godkende ejendomsmæglerens dispositioner, men i sidste ende gjorde han eller hun det meste af arbejdet. Sådan er det for mange stadig, men i dag er nye konstellationer i forholdet til ejendomsmægler mange flere, og mange flere boligsælgere vælger for eksempel selvsalg som en løsning.

Spar penge ved selvsalg af hus


Der er flere grunde til at man som boligsælger vælger selvsalg som mulighed for at sælge sin bolig. Men for de fleste vil økonomien være den vigtigste grund, og der kan da også spares rigtig mange penge på selvsalg i forhold til en fuld pakke fra en ejendomsmægler. Selvsalg er heller ikke nødvendigvis særlig svært, og der er rigtig mange af ejendomsmæglerens opgaver, man som sælger selv kan klare, hvis man smøger ærmerne op. Alligevel er der visse ting, det er en god ide at få professionel hjælp til. For eksempel af en boligadvokat, der kan klare udformningen af diverse papirer, som simpelthen skal være i orden, når man sælger en ejendom. De juridiske vilkår er ikke løsere for en, der vælger selvsalg end for en ejendomsmægler, der er vant til hele processen.

Boligadvokat ved selvsalg


Du kan sagtens selv vise din bolig frem, gøre reklame for den på nettet og meget andet, som en ejendomsmægler vil tage en del penge for at udføre. Men når det gælder det formelle papirarbejde ved et boligsalg, bliver det straks mere kompliceret. For at sikre, at du har dine rettigheder sikret og ikke ender i problemer, bør du overveje at få advokathjælp til de mest komplicerede opgaver. Hvis du for eksempel ikke har givet en køber en tilstandsrapport, der ikke er mere end seks måneder gammel, et tilbud om en ejerskifteforsikring og har tilbudt at betale halvdelen af minimumspræmien inden salget aftales, er du for eksempel ansvarlig for ejendommens stand. Det betyder, at du risikerer at der dukker en dyr fejl af en eller anden art op, som du risikerer at skulle hæfte for, selvom du ikke har været bevidst om den eller den ikke har vist sig inden bolighandelen blev afsluttet. Med de store udgifter, der er forbundet med boligrenovering, kan det nemt blive endda rigtig dyrt og en stor belastning for den fremtidige privatøkonomi. Derfor er det altid en god ide at kontakte en advokat, selvom du selv har fundet en køber til din bolig.  

Hvad kan du forvente af en advokat ved selvsalg?


Hvor megen advokat man har brug for ved selvsalg, vil stadig være op til en personlig vurdering og bero på en konkret vurdering. Det kommer for eksempel an på, om man som sælger selv fremskaffer mange af de papirer, der skal tjekkes og selv forhandler med køber og kun har brug for et par ekstra øjne på en aftale, eller man er mest tryg ved at en advokat tager sig af udformningen af de fleste papirer og fremskaffelsen af alle de nødvendige dokumenter. Ved selvsalg vil en advokat for eksempel kunne tage sig af at sikre at alle bilag, servitutter og lignende er blevet givet til køber i god tid og samtidig med, at der udfærdiges en købsaftale. Advokaten vil også kunne rådgive om de spørgsmål, der ofte opstår, når papirerne udfærdiges. En advokat vil også kunne agere tovholder på de forhandlinger, der som regel finder sted når køber skal godkende købsaftalen inden den endelige handel er gennemført. Derudover skal det skøde, som det oftest er købers advokat, der udfærdiger godkendes.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar